Fraze/ pasaje preferate din „Tatuatorul de la Auschwitz” de Heather Morris

1. „Ca să ai loc, trebuie să ţi-l faci.”
2. „Suntem toţi în aceeaşi barcă mizerabilă.”
3. „O să supravieţuiesc până o să plec din locul ăsta. O să ies de-aici liber. Dacă există iad, o să-i văd pe criminalii ăştia arzând în el.”
4. „Politica te ajută să înţelegi lumea până când n-o mai înţelegi, şi atunci te aruncă într-un lagăr de concentrare. Politica şi religia.”
5. „Cel care salvează o viaţă salvează lumea întreagă.” (Dicton talmudic. N.tr.)
6. „Una e să tatuezi braţe de bărbaţi, dar să profanezi corpuri de fete e îngrozitor.”
7. „A două zi dimineaţă, Baretski îl conduce doar pe Lale la Auschwitz. Noul transport e mic, lăsându-i lui Leon o zi de odihnă. Baretski începe să-l tachineze cu privire la bilet şi la cum probabil şi-a pierdut priceperea la femei. Lale îl ignoră, întrebându-l dacă a mai citit vreo carte bună în ultima vreme.
- Cărţi? Eu nu citesc cărţi, mormăie Baretski.
- Ar trebui.
- De ce? La ce sunt bune cărţile?
- Poţi să înveţi o mulţime de lucruri din ele, şi fetelor le place când le dai citate sau le reciţi poezii.
- N-am nevoie să citez din cărţi. Am uniforma asta; e tot ce-mi trebuie ca să fac rost de fete! Adoră uniforma. Am o prietenă, să ştii, se laudă Baretski.
Asta e o noutate pentru Lale.
- Foarte bine. Şi-i place uniforma ta?
- Sigur. Ba chiar şi-o pune şi se plimbă de colo-colo salutând – se crede afurisitul de Hitler. Râzând rece, o imită, defilând cu braţul ridicat: Heil Hitler! Heil Hitler!
- Numai pentru că-i place uniforma ta nu înseamnă că te place pe tine! izbucneşte Lale. 
Baretski încremeneşte.”
8. „Toamna așteaptă după colț.”
9. „Ziua a devenit noapte şi oamenii încă stau la coadă să fie numerotaţi pe viaţă, fie ea scurtă sau lungă.”
10. „Leon îl aşteaptă afară. Lale îl pune la curent în drum spre punctul de lucru. Alături, camioanele îşi descarcă „marfa” şi cei doi se uită unul la altul surprinşi când îşi dau seama că printre cei ajutaţi să coboare din ele sunt copii, bătrâni şi femei. N-au mai fost văzuţi copii la Birkenau.
- Doar n-o să marcăm copii. Eu nu fac aşa ceva, spune Leon.
- Vine Baretski. O să ne spună el ce să facem. Să nu scoţi o vorbă.
Baretski se apropie.
- Văd c-ai remarcat că azi e ceva deosebit, Totowierer. Aceştia sunt noii voştri tovarăşi. De-acum încolo o să împărţiţi totul, aşa că fii drăguţ cu ei. O să vă depăşească numeric destul de tare – de fapt, foarte tare.
Lale nu spune nimic.
- Sunt gunoiul Europei, mai răi chiar şi decât voi. Sunt ţigani, şi, pentru motive pe care n-am să le aflu niciodată, Führerul a hotărât că vor trăi aici, cu voi. Ce zici de asta, Tätowierer?
- O să tatuăm copii?
- O să tatuaţi pe oricine vă întinde un număr. Vă las să lucraţi. Eu voi fi ocupat cu selecţia, aşa că nu mă faceţi să fiu nevoit să vin aici.”
11. „Legătura afectivă cu mama sa modelase felul în care lega relaţii cu fete şi femei. Era atras de toate femeile, nu numai fizic, ci şi emoţional. Îi plăcea să vorbească cu ele; îi plăcea să le facă să se simtă bine. Pentru el, toate femeile erau frumoase şi credea că nu e nimic rău în a le spune asta. Mama şi sora lui l-au învăţat subliminal ce voia o femeie de la un bărbat, şi până acum el şi-a petrecut întreaga viaţă încercând să urmeze aceste lecţii. „Fii atent, Lale, reţine lucrurile mărunte şi cele mari vor veni de la sine”. Auzea vocea dulce a mamei sale.”
12. „Numai moartea durează în locul ăsta.”
13. „[...] trupul spânzurat i se va goli de viață.”
14. „Să alegi să trăieşti este un act de sfidare, o formă de eroism.”
15. „Primăvara a alungat şi cei mai crunţi demoni ai iernii. Anotimpul mai cald le dă o rază de speranţă tuturor celor care au supravieţuit vremii şi capriciilor crude ale celor care-i ţin prizonieri.”
16. „Sunt înconjurați de un zid de suferință.”
17. „Undeva, familia mea priveşte aceleaşi stele acum şi se întreabă unde sunt. Sper că ai mei pot găsi mai multă alinare în ele decât mine.”
18. „Supravieţuirea este întotdeauna legată de numărul tău. Dacă e bifat pe lista lui kapo înseamnă că eşti în viaţă. Numărul lui Lale este ultimul pe listă, pentru că este cel mai nou ocupant al Blocului 31.”
19. Tatuatorul de la Auschwitz este povestea a doi oameni obişnuiţi care au trăit în vremuri neobişnuite, privaţi nu numai de libertatea lor, ci şi de demnitate, nume şi identităţi, şi este relatarea lui Lale despre ceea ce au fost nevoiţi să facă pentru a supravieţui. El şi-a trăit viaţa conform devizei „Dacă te trezeşti dimineaţa, e o zi bună”. În dimineaţa înmormântării lui m-am trezit ştiind că nu e o zi bună pentru mine, dar că va fi fost pentru el. Era cu Gita de-acum. (Heather Morris)





0 Comments